Baan Pomphet 두 강이 소용돌이 쳐 만나는 곳에 지은 호텔

 

 

Onion is a Bangkok-based design practice founded in 2007 by Siriyot Chaiamnuay and Arisara Chaktranon. The two designers carry out a continuous exploration aimed at different needs for contemporary life styles. Onion brings the local craftsmen to explore the new techniques of using local materials. Together, they constantly push the boundaries of spatial designs in order to form a unified approach to retail and living experiences.

 

Onion은 Siriyot Chaiamuay와 Arisara Chaktranon이 설립한 디자인 스튜디오로 방콕에 기반을 두고 있다. 두 디자이너는 컨템포러리 라이프 스타일에 대한 니즈를 바탕으로 서로 다른 스타일의 디자인을 선보이며 스튜디오를 이끌고 있다. Onion은 지역의 장인들에 대한 존중을 바탕으로 이들과 함께 협업하며 프로젝트와 지역의 연결점을 찾고 있다. 스튜디오는 삶의 다양한 경험을 공간에 녹여내기 위해 디자인의 경계를 끊임없이 넘나들고 있다.

 

 

 

The inspirations for Baan Pomphet’s exterior design come from the quality of the site and its surrounding, namely an ancient monument “Pom Phet”. By “quality of the site”, it is meant the best location that overlooks a scenery where the “Pa Sak River” meets the “Chao Phraya River”. Water hyacinth normally float up and down these rivers and cover the entire surface of the water in summer mornings

 

Onion의 새 프로젝트, Baan Pomphet의 외관은 사이트를 둘러싼 고대 유적인 ‘Pom Phet’으로부터 영감
을 얻었다. Pa Sak River와 Chao Phraya River가 만나는 곳으로, 여러 풍경을 만끽할 수 있는 최적의 장소
였다. 이곳에 가득 핀 물옥잠과의 여러해살이풀인 워터 히아신스(Water Hyacinth)가 주변을 더욱더 따사
롭게 만들고, 두 강이 담은 이야기가 맞닿아 더욱 풍성해진다. 

 

 

 

What is special about this movement is the whirlpool where the two rivers meet. It is rare to find such scenery elsewhere. When we compose the layout of the buildings and all the decks including the riverfront deck, we are concerned about the view for all guests: how to share the best view as much as possible and the hotel guests still have their privacy. In the master plan, we separate the two buildings, the restaurant and the hotel, and leave the main circulation for everyone to see the river right away when they enter the site.

 

이 사이트의 가장 특별한 점은 두 강이 접하는 부분에서 생겨나는 소용돌이였다. 이런 장관, 절경을 찾아보기란 쉽지 않다. Onion이 건물과 데크의 배치를 구성하며 이 신이 내린 선물을 투숙객과 공유하면서 동시에 프라이버시를 보호할 방법을 찾았던 이유다. 스튜디오는 건물을 계획하며 식당과 호텔을 분리, 순환로를 조성해 이 공간에 들어서는 모든 이들이 이 경관을 마주할 수 있도록 했다.

 

 

 

Baan Pomphet is expected to be welcoming and as one explores each spaces, there are more surprising elements further down towards the river such as a viewpoint of brick Pom Phet fortress next to the rivers, and a huge Bodhi Tree next to a swimming pool which only visible to the guests from the inside. We also decide to build a wooden wall between the swimming pool and the main circulation, as an extension of the main wooden staircase of the hotel. This is to increase privacy for the hotel guests. Secondly, the land of Baan Pomphet has an elegant Bodhi Tree, carefully trimmed by our tree surgeons and preserved by constructing the building foundations as far as possible from its roots.

 

Baan Pomphet은 수많은 고객에게 사랑을 받고 있다. 이는 단지 아름다운 환경에 지어진 건축물이기 때문만은 아니다. Onion은 공간 안에 자연을 끌어들이기 위해 적극적으로 노력했으며, 이는 수영장 옆에 위치한 거대한 나무와 같은 요소들에서도 읽어낼 수 있는 부분이다. 두껍게 쌓인 나무 벽은 경관을 해치지 않으면서도 투숙객의 프라이버시를 자연스레 보호한다. 더불어 이들은 자연을 이용하기만 하는 것이 아니라, 동시에 보호하기 위해서도 심혈을 기울였다. 이 나무들의 뿌리에 악영향을 미치지 않을 위치에 건축기반을 조성한 것이다. 이어 이들은 프로젝트 이후에도 자연이 지켜질 수 있도록 큰 관심을 쏟고 있다.

 



[출처] 데코 저널 Deco Journal
ⓒ 본 콘텐츠는 발행사에서 제공하였으며, 저작권법의 보호를 받으며 무단 전재, 재배포 등을 금합니다.


포스트 공유하기     
데코 저널 Deco Journal

데코 저널 Deco Journal

정기구독 상세보기